GOIGS DE LA MARE DE DEU DE LA SALUT, QUES VENERA EN LA SUA CAPELLA DE BELL-LLOCH, DE LA PARROQUIA DE ALÁS, CERCA LA CIUTAT SEU DE URGELL.
A vostre altar gran Senyora,
clamam ab solicitut:
Assistiu al qui us implora,
Mare y Font de la Salut.
La Salut tan desitjada
anunciá venint del cel
lo Arcángel Sant Gabriel
quant vos portá la embaixada:
previngué á Deu la posada
de gracia la plenitut.
...
La Salut que en la montanya
tantas vegadas mostrareu,
en aquesta arrivareu
de Bell-lloch en la campanya;
de Urgell, Andorra y Cerdanya
lo circumvehinat acut.
...
No he trobat cap imatge ni de la casa ni del santuari de la Mare de Déu de la Salut, només a la viquipèdia i aquesta informació d'enciclopedia.cat.
(enciclopedia.cat) Bell-lloc: Casa i santuari (la Mare de Déu de la Salut) del municipi de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), que forma un enclavament dins el municipi d'Alàs i Cerc, a la zona de contacte entre la plana regada de la Seu i els contraforts del Cadí, a l'esquerra del Segre.
Fins al s XVIII fou residència d'estiu dels jesuïtes de la Seu d'Urgell. Quan aquests foren expulsats, el lloc passà a mans privades. Un dels personatges més importants de la casa de Bell-lloc fou Lluís de Dalmau i Baquer, que fou secretari de la Junta Carlina de Berga i un dels més forts opositors al comte d'Espanya. La devoció a la Mare de Déu de la Salut ha estat molt important, i el dia de l'aplec es buidaven els pobles de la rodalia.
Mapa del municipi de La Seu d'Urgell en el que es veu com el nucli de Bell-lloc queda aïllat dins un altre municipi (Alàs i Cerc). |
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2024/07/existeix-encara-lermita-de-la-salud.html Aqui en tens una imatge, i alguna dada.
ResponElimina