Cançons de Nadal. Mn. Cinto Verdaguer (Jacint Verdaguer)

Les il·lustracions i les explicacions provenen del llibre de Joan Carreres i Péra "Els Goigs de Mossèn Cinto" de l'editorial Claret, 2003.

Mentres Maria bressava y vestia
son ros y tendre Fillet que no dorm,
per endolsirli sos pits y á domirlhi
dolsa li canta dolseta cansó.

No ploris no, manyanet de la Mare,
no ploris no, que jo canto d'amor.
...
Mentres Maria'l bressaba y vestía
veu sas manetas creuadas al Cor,
prou l'endevina d'amor la joguina
que Fill y Mare barrejan sos plors.

Les noves cançons de Nadal, inspirades en tonades populars, foren estrenades a Vinyoles d'Orís el Nadal d 1871: "Lo tam-pa-tan-tam" amb la música d'"El Noi de la Mare", i "La Cançó del Rossinyol", amb la tonada de "A la torre xica, a la torre gran". (...) Un aspecte d'aquestes cançonetes de Nadal que val la pena de remarcar és el lligam que estableix Verdaguer entre el bressol i la creu, expressada en la darrera estrofa (Mentres Maria'l bressaba y vestía veu sas manetas creuadas al Cor, prou l'endevina d'amor la joguina que Fill y Mare barrejan sos plors). (Joan Carreres).

Les esmenes en el full, fetes per l'autor, indiquen que l'edició és posterior a 1874 i anterior a 1879 -data de la publicació dels Idil·lis i Cants místics-, on apareix la cançó ja amb el text definitiu. Mostren al mateix temps l'elaborat treball a què Verdaguer sotmetia els textos.
... La versió de Verdaguer, a més de cantar-se amb la tonada tradicional, fou musicada també per Antoni Nicolau. (Joan Carreres).

Comentaris

  1. Bona tarda!
    em dic Josefina i voldria saber si "Lo tan-pa-tam-tam" es canta amb música d' "El noi de la mare" i si és l'original.

    Gràcies!

    ResponElimina
  2. L'únic que sé és el que posa Joan Carreres en el seu llibre i és que es va estrenar amb la música del Noi de la Mare. Després amb el temps s'han fet moltes adaptacions. El Noi de la Mare és una cançó molt antiga i la seva tonada va donar peu a que Mn. Cinto fes aquesta composició. La tornada "No ploris no..." l'he sentit cantar-la a vegades amb la música del Noi de la Mare i a vegades amb una tonada una mica diferent.
    Sento no tenir prou coneixements per a respondre't millor i si algú que llegeixi aquests missatges pot aclarir-ho millor serà per agrair.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada